De RV8 techniek zoals wij deze in de MG RV8 aantreffen is niet bepaald ‘rocket science’.

Ondanks dat bijna alle conventionele onderdelen van de oude B zijn vervangen voor nieuwe(re) onderdelen blijft de techniek redelijk eenvoudig. Het enige dat de eigenaar van een RV8 voor problemen kan stellen is de onbekendheid met het motormanagement.

Daarom heb ik het initiatief genomen om met name het gedeelte dat Techniek heet wat meer aandacht te geven dan we tot nu toe gewend waren. Dit heeft zich vertaald in een eerste meeting die de toepasselijke naam  “MG RV8 Techniekdag” meekreeg. Na een eerste peiling bleek dat er ruim voldoende animo was om aan de Techniekdag deel te nemen. Helaas was het gekozen Paasweekend wat minder gelukkig voor sommigen, maar het aantal deelnemers bleek voldoende om er een leuke en leerzame dag van te maken!